Konstantin Veliki, kako istoričari navode, rođen je 273. ili 274. godine u Nišu. Reformisao je Rimsko carstvo i hrišćanima otvorio duhovni put. Ono što je Konstantin Veliki ostavio budućim generacijama je Milanski edikt koji je opšteljudska i opštecivilizacijska tekovina aktuelna u svakom vremenu. Edikt ima snagu da prevaziđe prostorne razlike, otvori put nauci, kulturi i umetnosti. Njegovu civilizacijsku tekovinu, zasnovanu na toleranciji, moramo negovati, jer je to jedini put očuvanja dostojanstva.

Međunarodno takmičenje Konstantin Veliki organizuje se preko interneta koji danas povezuje milijarde ljudi širom sveta. Internet kao sredstvo i proizvod tehnološkog napretka, izuzetno je važan u društvenim i kulturnim procesima. Ovako koncipirano takmičenje, omogućava prisutnost takmičara, bez velikog finansijskog ulaganja, uklanja geografske barijere i otvara mogućnost učešća učenicima, studentima i umetnicima iz svih zemalja sveta. Žiri takmičenja Konstantin Veliki čine eminentni umetnici iz celog sveta. Takmičenje se održava u ciklusima od po godinu dana u cilju razvoja, afirmacije mladih umetnika i jačanja međunarodnih kulturnih odnosa, a završava se Gala koncertom i izložbom laureata u okviru proslave Slave Grada Niša – Sveti car Konstantin i carica Jelena u periodu od 1-3. juna.

Organizator takmičenja je Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu koji pored obrazovne ima i veoma značajnu umetničku delatnost u oblastima muzičke, likovne i primenjene umetnosti. Za afirmaciju visokih umetničkih vrednosti Fakultet umetnosti dobio je Nagradu 11. januar, najviše priznanje grada Niša. Angažovanje istaknutih umetnika i pedagoga iz sveta, uz permanentno održavanje majstorskih kurseva i radionica, doprinosi značajnom podizanju ugleda Fakulteta, Univerziteta i Grada Niša u široj akademskoj i društvenoj zajednici. Fakultet je izdavač velikog broja naučnih pubikacija, časopisa i audio izdanja.

Svoju tolerantnost i duhovnu snagu pokažimo delima izraženim kroz umetnost.

pratite nas i na društvenim mrežama

Shopping Basket