Mina Mendelson

dr Mina Mendelson je rođena u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine (sa prosekom 10) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi red. prof. Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Barattdua (2001.), kao i na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takenoa (London, 1997.), Sretena Krstića (Kotor, 2003.) i Mateje Marinkovića (Set-Francuska, 2009.). Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvaja Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 1998. kao i Prva nagrada na Saveznom takmičenju u Kotoru iste godine.

Bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa (1997-2000), zatim zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran (2002-2013), od 2009. godine je angažovana kao koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac prof. Ladislav Mezei, a od 2020. je ponovo član St George Strings. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u brojnim gradovima Srbije i inostranstva (Kina, Turska, Holandija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija). Kao solista sarađivala je sa Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom Concertante, Orkestrom Univerziteta u Zhuhaiu (UIC Soloists– Kina) i sa dirigentima: Nelson Leong, dr Suzana Kostić, dr Milena Injac, Stefan Zekić, Vesna Šouc, Milorad Đuričić i Obrad Nedeljković. Nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Szegedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi, a snimala je i za Radio i TV Beograd.

Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2003., i redovni je profesor violine na Katedri za gudačke instrumente.

pratite nas i na društvenim mrežama

Shopping Basket